zondag 10 mei 2009

Traktaties

Als je door Tilburg rijdt, zie je regelmatig posters met:


een mooi initiatief van de gemeente waarmee aandacht wordt gevraagd voor de Kermis, Festival Mundial, de Mei-markt etc. Het gaat echter niet alleen om het palet van activiteiten maar benadrukt ook de inbreng van de gemeente Tilburg. Putting Tilburg on the map, als het ware.
Deze week mocht ik weer getuige zijn van een traktatie van het Theresialyceum. Afgelopen donderdag was er een concert van Con Gaudi, het orkest van Amarant, samen met een tiental leerlingen van ons. Voor de leerlingen een invulling van de maatschappelijke stage en voor de orkestleden van Con Gaudi een geweldige beleving. Na regelmatig repeteren was het donderdagavond zover, een zeer afwisselend programma met o.a. de Lambada, Nederlandse meezingers, de Weense wals, een Beatles-medley en Girl van Anouk. Het is prachtig om te zien hoe Jeroen, een 4e klas leerling, staat te bassen bij de Kerkklokken van Arnemuiden terwijl zijn hart duidelijk meer naar de Red Hot Chili Peppers uitgaat. De orkestleden van Con Gaudi zijn zo enthousiast aan het meeklappen en meedeinen dat regelmatig vergeten wordt dat er ook nog geblazen moet worden. Een groot compliment voor de dirigente die met enorm geduld ieder nummer tot een goed einde wist te brengen. De leerlingen die ik na afloop sprak, vonden dit allemaal een zeer zinnige en leuke manier om de maatschappelijke stage te doen al was de communicatie met de orkestleden soms moeizaam. Voor mij zijn dit soort avonden, tussen alle beleidsgesprekken en de begrotingsperikelen door, echte traktaties. Woensdagavond was al erg gezellig barbecueën en feesten met de examenklassen in café Brandpunt. Maar donderdagavond had ik echt een gevoel: hier doen we het voor. In het nummer Girl werd door iedereen luidkeels meegezongen: I belong to you. Na afloop het ik zeer gemeend in het dankwoordje gezegd dat dit zeker voor Con Gaudi en onze school geldt: we horen bij elkaar.
Het publiek bestond voornamelijk uit docenten en ouders, jammer dat er zo weinig leerlingen waren. Misschien moeten we meer naar buiten treden met de activiteiten. Suggestie?


NB1: eigenlijk was het afgelopen donderdag een soort generale repetitie voor het grote optreden op zondag 17 mei, om 14.30 uur in het Cenakel. Grijp je kans!

NB2: (update 17 mei) Het optreden in het Cenakel was een groot succes. Door de entourage iets formeler en officiëler dan het concert op school maar weer geldt: de thuisblijvers hebben ongelijk gekregen!

2 opmerkingen:

 1. Concert Amarant en 4e klassers 7 mei 2009.

  Op donderdag 7 mei was er 's avonds op school een concert van een samengesteld orkest van de bewoners van Amarant en de 4e klassers van het Theresia lyceum die muziek in hun pakket hebben. Het was een optreden met een gemoedelijke sfeer en een zeer afwisselend programma aan muziek. De afgelopen weken hebben de 4e klassers en de bewoners van Amarant een goed programma ingestudeerd en de avond was een daverend succes.

  De scholieren hadden een band opgebouwd met hun partners in de weken dat ze geoefend hebben en dat was te zien. Iedereen was enthousiast en het was een geweldig optreden waar iedereen nog met een glimlach aan terug zal denken.

  Julia Meijer b3c.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. E. den Braven-Bergmans19 mei 2009 om 22:32

  Wat mij al opviel tijdens de grandioze kerstactie van onze eersteklassers voor de bejaarde medemensen, viel mij afgelopen zondag weer op bij het optreden van onze leerlingen met de leden van Con Gaudi: warmte! Complimenten voor Peter en Annemarie maar zeker ook voor de leerlingen!

  BeantwoordenVerwijderen