dinsdag 26 mei 2009

Genealogie voor pubers


Wie beweert dat jongeren van 15, 16 jaar alleen maar gefocust zijn op vrienden en uitgaan, moet eens met mijn collega Riël van Gastel komen praten.
Riël, docent maatschappijleer en geschiedenis en coördinator van de havo-afdeling, heeft in deze laatste periode een groep 4 havo-leerlingen enthousiast gekregen om samen met hem en de medewerkers van het Regionaal Archief Tilburg op zoek te gaan naar hun voorouders. In een soort pre-module neemt hij deze leerlingen mee op een digitale reis naar het verleden. Het klinkt bijna paradoxaal, maar het Regionaal Archief Tilburg maakt het mogelijk. Dit archief is een van de eerste archiefdiensten in Nederland die de doop- trouw- en begraafboeken digitaal toegankelijk heeft gemaakt. Concreet betekent dit dat je gewoon vanaf je computer op zoek kunt gaan naar je eigen familiegeschiedenis.
Twee medewerkers van het Archief hebben gisteren een gastles gegeven, waarover u op hun eigen weblog meer kunt lezen.
Volgend schooljaar gaat Riël in klas 4 echt van start met de module genealogie. Er is zo veel belangstelling dat we twee groepen hebben gemaakt.
Genealogisch onderzoek is een mooie vorm van op zoek gaan naar je identiteit. Ik ben blij dat het initiatief van Riël door onze leerlingen zo goed is opgepikt.
De foto is gemaakt door Petra Robben, medewerker van het Regionaal Archief. Ze is daar zelf erg trots op; lees maar.

2 opmerkingen:

  1. Ha Lian

    Je mag gerust mijn foto gebruiken hoor! Leuk je artikel over hoe dat bij jullie op school ervaren wordt. We doen ons best he en ik ben zeer benieuwd of de leerlingen het inderdaad leuk blijven vinden. Het is natuurlijk mede afhankelijk van de zoekresultaten en de kleine successen.

    Theresia heeft ook een blog zie ik. Zouden we allemaal aangestoken zijn door Luud?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Petra, jouw enthousiasme en initiatieven dragen ook een belangrijk deel bij! Ik lees en hoor over Odulphianen die onderzoek komen doen en over een geschiedenislokaal 013. Goed initiatief. Keep up the good work.

    BeantwoordenVerwijderen