woensdag 6 mei 2009

Stunt

Een jaarlijks terugkerende traditie is de stuntdag, de dag waarop de eindexamenkandidaten "wraak" willen nemen op de docenten voor al die jaren onderwijs die ze hebben genoten. Deze dag wordt in goed overleg met de schoolleiding georganiseerd, veelal door leerlingen die ik het vanwege hun organisatietalent, flexibiliteit en creativiteit nog ver zie schoppen.
Toen het personeel vanochtend op school aankwam, trof het een lege personeelskamer aan. De stuntcommissie had alle stoelen en tafels verwijderd en een muur versierd met de sprekende zin: 'Er rest jullie nu alleen nog leegte.' Waarschijnlijk realiseren de leerlingen zich niet dat ze in zekere zin gelijk hebben. Gedurende de 5,6 en soms 7 jaren dat ze hier rondlopen, bouwen we een band met ze op. We zien ze als beugel- en grote tassendragende kinderen binnenkomen, en over een aantal weken zien we ze als zelfverzekerde jongvolwassenen vertrekken, klaar voor het volgende spannende tijdperk in hun leven, het studentenleven. Ja, dat levert een leeg gevoel op, maar ook een trots gevoel.
Onze leegte is echter na een korte tijd weer opgevuld, want een nieuwe lichting staat trappelend te wachten om aan het middelbare school avontuur te beginnen. En de eindexamenkandidaten? Zij beseffen pas dat de echte leegte bij henzelf ligt, die over een aantal jaren zal omslaan in 'weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.'

1 opmerking:

  1. Gelukkig is niet iedereen zo zwartgallig als Elsschot. Ik hoop dat jullie leerlingen een vrolijkere kijk op het leven én relaties hebben en houden!

    BeantwoordenVerwijderen