woensdag 16 december 2009

Wintertuin

We hoeven jullie niet te vertellen dat er op onze school een overblijfprobleem is. Het ontbreekt ons nou eenmaal aan ruimte om alle leerlingen een goede overblijfplek te bieden. Als het geen mooi weer is en je niet kunt genieten van onze mooie binnenplaats, staan/zitten/hangen de leerlingen in de overvolle benedenfoyer, hal en trappen.
Het is de leerlingen en het personeel niet ontgaan dat er op dit moment stevig gewerkt wordt aan het wintertuinproject. De binnenplaats is een enorme zandbak geworden en in de hal is het koud omdat de deuren continu openstaan.
De wintertuin wordt een geweldig grote glazen serre die tegen de hoge glazen wand van de hal gebouwd wordt. Hij wordt dus net zo hoog en breed en de oppervlakte is even groot als de oppervlakte van de open ruimte van de hal.
Het bordes van de huidige binnenplaats plus nog een meter of anderhalf worden overdekt. De wintertuin krijgt een constructie van staal en glas en is vergelijkbaar met een heel grote plantenkas.
Onder andere de Hortus Botanicus in Leiden (zie foto) heeft ons geïnspireerd.

Met de wintertuin willen we onze leerlingen een prettig alternatief bieden voor de benedenfoyer. Als je van wat meer licht en ruimte houdt, zul je zeker gaan genieten van deze nieuwe ruimte.
De binnenplaats blijft bijna in zijn geheel wat hij nu is; een ontwerp van kunstenares Margriet Kemper, die een stukje weg uit de omgeving om ons heen op de binnenplaats heeft geprojecteerd.
Het bordes wordt overdekt en er gaat een klein strookje gras weg. De wintertuin wordt een overgang van binnen naar buiten.

We zijn ervan overtuigd dat de serre een mooie aanvulling wordt op de hal en een heel mooi element kan worden in de binnentuin!

Eind februari moet de wintertuin gerealiseerd zijn, misschien moet er daarna nog wat afgewerkt worden, maar de komende weken is er heel wat werk aan de winkel. Dat brengt wel met zich mee dat de binnenplaats tijdens de bouwperiode niet gebruikt kan worden en dat leerlingen van tijd tot tijd moeten opletten in de hal als er bouwverkeer doorheen moet.
Wij zijn heel benieuwd naar het eindresultaat!

8 opmerkingen:

 1. Is het in de zomer ook een wintertuin?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Komt er een vijver in de wintertuin??
  En is het in de zomer ook een wintertuin??

  De Mazzel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk dan kun je er mensen ingooien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jammer dat de school de leerlingen niet liet kiezen voor dit project en/of de keuze te maken voor een glazen serre.
  Gelukkig ben ik ervan overtuigd dat het een succes gaat worden.
  Moet ik van de serre een inrichting verwachten?
  Waar gaan de banken, prullenbakken en tafels staan?
  Bevat de serre een verdieping, want het zou zonde zijn van die hoge hoogte.
  Natuurlijk geeft dit wel een ruim aanzien.
  Nu nog kopen dat onze Rector Dhr T. Oudejans samen met de ouderraad kan beslissen voor een kleine kantine. Waar men o.a. gezonde broodjes kan kopen. Dit komt helaas niet ten goede voor "ons Ans", die zal wellicht een daling in de omzet zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Anoniem: Wij denken ook dat het een succes gaat worden, nu de staalconstructie staat, krijgen we een goed beeld van de omvang. De leerlingen van de leerlingenraad zijn overigens wel degelijk vantevoren geconsulteerd. Over de inrichting is bewust nog niets beslist, we willen eerst even ervaren hoe het gaat worden met de temperauur etc. Wel is duidelijk dat er flinke bomen in komen. Een aantal leerlingen heeft als project voor de beeldende vakken over een inrichting nagedacht, ze zullen dat binnenkort presenteren. Verder zullen we zeker de leerlingenraad weer betrekken bij de keuzes (dat is immiddels standaardprocedure).
  We hebben gekozen voor de hoge serre omdat dat architectonisch het beste aansluit bij de bestaande hal en het zeer lichte karakter in stand houdt (overigens was het ook constructietechnisch eenvoudiger). Wellicht dat er op termijn een verdieping in komt, dat zal ook van de financiele ruimte afhangen. De discussie over een kantine zal ongetwijfeld gaan spelen, ik zou zeggen: treedt uit de anonimiteit en meld je bij mij om over deze onderwerpen van gedachten te wisselen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt een super goed idee. Ik moet altijd op de trap in de inderdaad zo koude hal zitten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is het wel warm in die wintertuin??

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onlangs had ik hier een reactie als anoniem gezet over de winteruitn waarop ik een reactie kreeg van onze rector.
  Nu heb ik op de website een poll gehouden omdat ik nieuwsgierig vond wat andere ervan vonden via hyves.
  Ik kom gelijk tot de concluse dat van de 13 leerlingen er 12 zijn die liever voor dat geld een catering hadden gezien.
  Deze poll is 1 dag oud!
  conclusies daar gelaten.

  zie de link:
  http://theresialyceum.hyves.nl/polls/6857258/Wat_vinden_jullie_van_de_wintertuin/

  BeantwoordenVerwijderen