maandag 8 juni 2009

De atheïstische dominee

Een paar keer per jaar organiseren we voor onze medewerkers, samen met Het Odulphus en de Nieuwste School, een masterclass. Inspirerende sprekers worden uitgenodigd voor prikkelende lezingen. Een paar maanden geleden was dat neuropsychologe prof. Margriet Sitskoorn (toevallig een oud-Theresiaan) over het maakbare brein.

Vandaag heeft dominee Klaas Hendrikse een meer dan prikkelend betoog gehouden. Hendrikse staat wel bekend als de atheïstische dominee en heeft een geruchtmakend boek geschreven: "Geloven in een God die niet bestaat." Zijn boek is bedoeld voor alle twijfelaars in en en buiten de kerk en heeft als tweede bedoeling "te rammelen aan de hekken van het instituut kerk". Want: "Net zo min als dat je een auto wordt als je in een garage gaat staan, word je gelovig in de kerk."
Als atheïst is hij overigens geen godloochenaar maar zet zich af tegen godsbeelden zoals de Almachtige. Een atheïst kan in zijn visie wel degelijk gelovig zijn. Zijn definitie van geloven is: het vermogen om van gebeurtenissen een ervaring te maken. Iedereen heeft zijn persoonlijke rugzak met ervaringen en dat bepaalt je eigen Godsbeeld. Je beeld van God verandert omdat je in de loop der jaren zelf verandert. "God bestaat niet maar God gebeurt." Ook stelt hij dat in de Bijbel altijd mensen betrokken zijn bij God, sterker nog: zonder mensen is God nergens.

Na afloop was er de nodige discussie maar met een zaal vol onderwijsmensen kwamen er -hoe kan het ook anders- gesprekken over onderwijs. Uiteraard willen wij ook meewerken aan het vullen van de persoonlijke rugzak en de nodige bagage meegeven. Dat doen we door het overbrengen van vakkennis maar ook door het bijbrengen van normen en waarden en samen te werken aan de ontplooiing van onze leerlingen. Leerlingen die momenteel hopen (bidden) dat ze hun examen gehaald hebben. Klaas Hendrikse stelt dat bidden alleen niet genoeg is: je moet je goede bedoelingen ook in daden omzetten. Dat is een boodschap die voor leerlingen én leraren geldt, ongeacht of je het eens bent met zijn ideeën over geloof en God.

Wij zijn in ieder geval weer een ervaring rijker.

NB: Voor meer informatie zie de boekbespreking door collega Michiel van Veen.

7 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit klinkt als een hele interessante middag. Een originele gedachte is vaak leuk om naar te luisteren zeker als het met bezieling gebracht wordt.
  Ik moet me beperken tot het boek als ik er de tijd voor uh... neem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Uiteraard willen wij ook meewerken aan het vullen van de persoonlijke rugzak en de nodige bagage meegeven."

  Oké, mag ik dan please een jaarboek in mijn rugzak?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja! Daar heb ik ook nog wel een plekje voor in mijn rugzak!:D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOIIIIIII

  BeantwoordenVerwijderen