vrijdag 18 december 2009

De laatste dag

Het is een gezellige drukte op school. Mentoren smeren kerstbrood en lopen met schalen koekjes en mandarijntjes naar hun groepen om samen te vieren en te eten. Leerlingen hebben hun best gedaan op een lekker kerstontbijt en de lokalen zijn sfeervol versierd.
Het is altijd een bijzondere dag, deze laatste dag voor de kerstvakantie. De inspanningen van de eerste helft van het schooljaar maken plaats voor een ontspannen sfeer van saamhorigheid.











De sneeuw die gisterenavond nog een storende factor was (we hebben onder het genot van broodjes en warme chocomel tot kwart voor 7 gewacht tot de laatste leerling was opgehaald!) is nu een sfeervolle achtergrond voor de kerstviering.
De leerlingen hebben hun best gedaan voor de diverse goede doelen. Helaas is de kerstkermis vanwege weersomstandigheden gisterenavond niet doorgegaan, maar we zullen na de vakantie bekijken hoe we dit voor de leerlingen kunnen goedmaken.
We wensen alle leerlingen, ouders, verzorgers en iedereen die betrokken is bij onze school fijne feestdagen en een ontspannen vakantie.
Tot volgend jaar!

woensdag 16 december 2009

Wintertuin

We hoeven jullie niet te vertellen dat er op onze school een overblijfprobleem is. Het ontbreekt ons nou eenmaal aan ruimte om alle leerlingen een goede overblijfplek te bieden. Als het geen mooi weer is en je niet kunt genieten van onze mooie binnenplaats, staan/zitten/hangen de leerlingen in de overvolle benedenfoyer, hal en trappen.
Het is de leerlingen en het personeel niet ontgaan dat er op dit moment stevig gewerkt wordt aan het wintertuinproject. De binnenplaats is een enorme zandbak geworden en in de hal is het koud omdat de deuren continu openstaan.
De wintertuin wordt een geweldig grote glazen serre die tegen de hoge glazen wand van de hal gebouwd wordt. Hij wordt dus net zo hoog en breed en de oppervlakte is even groot als de oppervlakte van de open ruimte van de hal.
Het bordes van de huidige binnenplaats plus nog een meter of anderhalf worden overdekt. De wintertuin krijgt een constructie van staal en glas en is vergelijkbaar met een heel grote plantenkas.
Onder andere de Hortus Botanicus in Leiden (zie foto) heeft ons geïnspireerd.

Met de wintertuin willen we onze leerlingen een prettig alternatief bieden voor de benedenfoyer. Als je van wat meer licht en ruimte houdt, zul je zeker gaan genieten van deze nieuwe ruimte.
De binnenplaats blijft bijna in zijn geheel wat hij nu is; een ontwerp van kunstenares Margriet Kemper, die een stukje weg uit de omgeving om ons heen op de binnenplaats heeft geprojecteerd.
Het bordes wordt overdekt en er gaat een klein strookje gras weg. De wintertuin wordt een overgang van binnen naar buiten.

We zijn ervan overtuigd dat de serre een mooie aanvulling wordt op de hal en een heel mooi element kan worden in de binnentuin!

Eind februari moet de wintertuin gerealiseerd zijn, misschien moet er daarna nog wat afgewerkt worden, maar de komende weken is er heel wat werk aan de winkel. Dat brengt wel met zich mee dat de binnenplaats tijdens de bouwperiode niet gebruikt kan worden en dat leerlingen van tijd tot tijd moeten opletten in de hal als er bouwverkeer doorheen moet.
Wij zijn heel benieuwd naar het eindresultaat!

zondag 13 december 2009

Onderzoek Trouw Schoolprestaties

Het Dagblad Trouw geeft jaarlijks een overzicht van de schoolprestaties van het complete voortgezet onderwijs van Nederland. De krant gebruikt de inspectierapporten, doorstroomcijfers, het verschil tussen schoolexamen en eindexamens en het niveau van leerlingen bij het binnenkomen van de middelbare school om tot haar oordeel te komen. Trouw doet dit voor het 13e jaar en kijkt ook naar de trends. Voor ons ziet het plaatje voor de kernvakken er als volgt uit:

havo score 6 op schaal 7 en trend opwaarts
vwo score 5 op schaal 7


Bron: Trouw, 12-12-2009. Op de site van Trouw is het volledige onderzoek, de resultaten van andere scholen, de achtergrond- informatie en verantwoording te vinden.

We komen voor havo en vwo op totaal 11 punten en dat is een zeer hoge score. Het is algemeen bekend: Kom je slecht uit een onderzoek dan ligt het aan het onderzoek, kom je er goed uit dan is het een goed onderzoek. Conclusie: dit is een uitstekend onderzoek!!

vrijdag 4 december 2009

Reactie op Brabants Dagblad

In de krant van vrijdag 4 december staat een interview met leerlingen van het Odulphuslyceum over veiligheid op school. Tot onze verbazing is dit artikel verluchtigd met een cartoon over metaaldedectoren op het Theresialyceum. Als je goed leest staat er Theresalyceum maar de associatie is duidelijk:



Onderstaande tekst hebben we als ingezonden brief naar de redactie van het Brabants Dagblad gestuurd.

Is dit een vergissing of dichterlijke vrijheid of heeft de cartoonist juist gedacht dat het Theresialyceum de meest onwaarschijnlijke school is waar poortjescontrole nodig is. Als dat laatste het geval is dan heeft hij gelijk want wij kunnen ons gelukkig helemaal niet herkennen in dat beeld. (Voor de goede orde: dat geldt evenzeer voor onze collegaschool Odulphus). Wij zijn als Theresialyceum trots op onze open sfeer en werken er hard aan om dat zo te behouden. Dat neemt niet weg dat er -zelfs bij ons- af en toe iets vervelends gebeurt en wij zullen dan niet schromen om er meteen boven op te zitten maar in ons veiligheidsbeleid is de sociale aanpak zeker zo belangrijk als andere maatregelen.
We participeren ook in het Veiligheidshuis, een gemeentelijk initiatief met de politie en toevallig heeft de politie deze week nog een kluisjescontrole uitgevoerd. De "vangst" bleef beperkt tot 1 laserpen. Voor ons aanleiding om ouders en leerlingen te gaan informeren over het gevaar en over de strafbaarheid van het bezitten van dit soort attributen. Veiligheidsbeleid zien we namelijk als een gezamenlijke opdracht voor leerlingen, ouders en school. Op die wijze houden we de school veilig en gezellig.

Tomas Oudejans, rector